PENGIKUT ♥

Makanan yang bagus di Bulan yang penuh Keberkatan

SALAM RAMADHAN
BUAT SEMUA UMAT ISLAM.


Pakar pemakanan cakap ... Ketika bersahur kita disarankan mengambil makanan yang berasaskan tumbuhan hijau seperti sayur-sayuran dan juga makanan yang berasaskan serat yang terdiri daripada roti dan air mineral dengan kuantiti yang banyak. Ingat utamakan air masak, kurangkan ais heee..

Terdapat beberapa menu makanan yang disenaraikan di bawah baik untuk diambil ketika bulan puasa :

Sayuran - sayuran dari serat hijau (Fibregreen)
Pengambilan sayuran hijau mampu melambatkan proses penghadaman sekaligus melambatkan keinginan untuk makan. Selain baik untuk kesihatan dan juga perut, daun hijau seperti sederi dan juga lobak merah memang baik untuk proses penghadaman. 

Karbohidrat
Maksud bijirin adalah seperti roti serat yang dijual mempunyai kanduagan gandum (Wheat) . Anda boleh memakan roti putih namun lebih digalakkan memakan roti yang terdiri daripada bijirin kerana rotinya lebih tebal akan membuat anda lambat lapar. Selain daripada itu juga variasikan menu anda agar tidak bosan, pilih la menu dari produk kekacang seperti kacang dal ataupun minuman barli ketika bersahur. Penuhkan dengan menu tersebut agar anda kekal cerdas untuk bekerja di siang hari. 

Makanan protein
Kurangkan memakan nasi tetapi lebihkan pengambilan lauk dari menu berasaskan daging, terutama sekali dari resepi ikan. Ikan sememangnya antara menu yang harus anda hidangkan untuk seisi keluarga ketika bersahur. Kurma
Sebelum tamat waktu bersahur, seelok-eloknya pengambilan kurma harus dititikberatkan kerana kurma adalah antara makanan yang memang penuh dengan khasiat dan vitamin, antara khasiat yang terdapat di dalam kurma adalah seperti, serat, gula, vitamin A dan C serta zat mineral atau galian seperti besi, kalsium, sodium dan potasium.


P/S : Asyik update pasal makan je tak habeh-habeh, LOL.

PP/S : Pasni kita update jalan-jalan cari makan utk bukak puasa, hee.No comments:

Post a Comment

COPYRIGHT 2012.ALL RIGHT RESERVED BY LIYANA ISKANDAR