PENGIKUT ♥

KHASIAT DRAGON FRUIT..nyum nyum !

Hello readers..

Nak story mengenai khasiat dragon fruit atau jugak dikenali sebagai buah naga..


warna pink !





warna kuning !


Masih ramai yang tak tahu khasiat buah ini sebab faktor luarannya yang ganjil, dengan kulit luar berwarna merah dan mempunyai sayap seperti seekor naga kan ? ha.. sebab itu ia dapat nama buah naga. .

Rupa ja mcm naga tapi khasiat dia memang banyak dan ramai lagi orang-orang kat luar sana tak tahu lagi apa khasiat yang ada pada buah ni..

Buah Naga ini adalah buah daripada sejenis pokok kaktus. Rupa pokok buah naga ni memang macam pokok kaktus, sebab ada jugaklah 2,3 pokok kat kampung halaman aku..



see.. mcm pokok kaktus kan.. 


First time aku tanya atuk aku..
“atuk, ni pokok kaktus kan, besar pokok kaktus ni..”
Sekali atuk aku jawab.. “tu pokok buah naga along..bukak kaktus, hok aloh mu nieh..”
Hehe..atuk saya orang Kelantan.. seriously aku x tahu langsung pun pokok kaktus tu sebenarnya pokok buah naga ! 

Sejarah pokok ni  mulanya ditanam secara komersial di Vietnam dan Australia, tapi ia berasal dari Amerika Selatan nuhh ha..  

Buah naga yang matang adalah seberat lebih kurang 400 gram tetapi ada juga yang membesar sehingga lebih satu kilogram, fuyooo... baru cek tau..

Isi buah naga berwarna putih, merah, atau ungu dengan taburan biji-biji yang berwarna hitam yang boleh dimakan.  Tekstur isinya adalah seperti isi tembikai, manakala rasanya pula adalah seperti buah kiwi..  hmmm, memang sedap..


isi warna merah..



isi warna putih..


Mengikut pakar pemakanan dan perubatan,  buah yang isinya berwarna merah mempunyai lebih banyak khasiat.
Penah mak teh ckp ..”meh sapa nak cepat pandai makan buah naga ni..”

Kitaorang pun kalot rasa.. mula-mula rasa, ekk???.. luah balik mungkin sebab first time n sangat fresh kan.. tapi lepas tu sedap pulak rasa buah naga ni..

Buah naga pun sesuai jugak untuk korang jadikan bahan dan ramuan dalam salad,yummy !



jus buah naga..





ini adalah ekstrak buah naga dalam bentuk cecair pekat..









buah naga sebagai penghias..


Secara amnya, pakar berpendapat dan mengakui buah naga kaya dengan potasium, ferum, protein, serat, sodium dan kalsium yang baik untuk kesihatan.

Kajian juga menunjukkan buah naga merah sangat baik untuk sistem penghadaman dan peredaran darah. Ia juga memberi tindak balas yang memberangsangkan untuk mengurangkan tekanan emosi dan meneutralkan toksik dalam darah.

Bukan setakat itu sahaja, ia juga boleh mencegah kanser usus, mencegah kandungan kolesterol yang tinggi dalam darah dan pada masa yang sama boleh menurunkan kadar lemak dalam badan.. em, em dapat membuang lemak memang sangat berguna kan.. x payah dah susah ni nak gi facial habis banyak duit,hehe...

Secara keseluruhannya, setiap buah naga merah mengandungi protein yang mampu menjaga kesihatan jantung, serat (mengawal kanser usus, kencing manis dan diet), karotin (kesihatan mata, menguatkan otak dan menghalang penyakit), kalsium (menguatkan tulang), dan fosferus (pertumbuhan tisu badan). Wauuu..memang pakej lengkaplah !

Buah naga juga mengandungi zat besi untuk menambah darah, Vitamin B1 untuk mengawal kepanasan badan,  Vitamin B2 untuk menambah selera, Vitamin B3 untuk menurunkan kadar kolesterol dan Vitamin C untuk menambahkan kelicinan dan kehalusan kulit serta mencegah pertumbuhan jerawat.. ha wait wait.. ini yang nak dengar sangat ni bab2 kecantikan wajah, ngeeee ~

Banyak kan khasiat yang kita boleh dapat dari buah naga ini..
Informasi yang sangat baik untuk semua kan, so mulakan hari anda dengan mengambil buah naga sebagai pencuci mulut dalam pemakanan kita seharian..

Selain sesuai dijadikan bahan dalam salad, buah naga juga boleh dijadikan sebagai jus, jelly, agar-agar, dan banyak lagi..tambahan sikit lagi buah naga pun sesuai tau dijadikan hantaran perkahwinan disebabkan warnanya yang romantik, x gitu kan? dan x salah jugak kalau mencuba sesuatu lain dari yang lain bukan?








hehe, jadi iklan hantaran perkahwinan pulak dengan tiba-tiba kan hehe...ini salah satu contoh tau..


p/s::  amalkan gaya pemakanan yang sihat untuk kesihatan luaran dan dalaman. Mencegah lebih baik daripada mengubati^_^


No comments:

Post a Comment

COPYRIGHT 2012.ALL RIGHT RESERVED BY LIYANA ISKANDAR